Isnin, 4 Julai 2011

Utamakan Pasangan Yang TIDAK MEROKOK!Bekas Mufti Perlis Dr. Mohd Asri bin Zainul Abidin mencadangkan agar wanita yang ingin berkahwin mengutamakan pasangan yang tidak merokok.

Ini berdasarkan Islam menyuruh agar memilih pasangan yang mempunyai pegangan agama dan akhlak yang baik, sementara merokok merupakan unsur yang mencacatkan.

Ini atas beberapa alasan;

  1. Perokok sentiasa melakukan perkara yang ditegah oleh agama iaitu merosakkan diri. Majoriti para ulama zaman ini mengharamkan rokok

  2. Perokok bukan sahaja membahayakan diri, tetapi juga keluarga; isteri dan anak-anak yang akan terhidu asap beracun rokok. Sepatutnya ibubapa melindungi anak dan keluarga, bukan membahayakan mereka.

  3. Ramai perokok yang tidak menjaga kebersihan. Bahkan rokok itu sendiri mengotorkan diri. Di samping betapa banyak tandas dan kemudahan awam lain rosak atau cacat disebabkan kesan rokok yang dihisap oleh penggunanya. Ciri yang seperti ini kurang baik bagi seseorang bapa atau ibu yang akan mengepalai keluarga dan rumahtangga.

  4. Rokok adalah pembaziran. Ramai perokok yang ketagihan sanggup utamakan membeli rokok daripada pemintaan keluarga atau keperluan keluarga yang lain. Mereka berkira untuk perkara-perkara yang baik atau perlu, tetapi lupa diri atau ringan tangan untuk membeli sekotak rokok yang sentiasa meningkat harganya.

  5. Merokok adalah contoh yang tidak baik untuk anak-anak. Maka perokok mencacatkan ciri-ciri keibubapaan. Justeru, ramai anak perokok turut merokok samada setelah dewasa atau sebelum cukup dewasa.

Atas alasan-alasan ini dan selainnya, maka saya menasihati umat Islam dan kaum wanita khususnya, menjadikan ‘merokok’ adalah salah satu ciri yang mencacatkan pemilihan dalam menentukan pasangan masing-masing.


Sumber: Utamakan Pasangan Yang Tidak Merokok | Paradigma MUKMIN http://akuislam.com/blog/renungan/utamakan-pasangan-yang-tidak-merokok/#ixzz1R97VHjSL

3 ulasan:

halissa harun berkata...

SETUJU 800%!!ak dah dapat yang bukan perokok..Alhamdulillah :)

iza berkata...

Assalam..
Awal2 lg tipah tertipu...kalau bercinta dulu sebelum kahwin, mungkin boleh tau. Kalau lepas kahwin baru tau, macam mana? apa nak buat? terima je la...

akubersamaCahya berkata...

abc baru sja bincangkan topik ni dengan opismate abc.

susah nak jumpa lelaki tak merokok. so.. mcm mana?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...