Ahad, 13 Mac 2011

Niat nak berjubah@bertudung dah betul, tapi cara tu salah..

As-salam.. Ape habaq semua blogger-blogger kat luar sana? Harap semua sihat-sihat belaka.. Pada petang ni, cacing nak kongsi ngan anda semua tentang satu isu yang sangat jelas dan nyata yang berlaku dekat kita semua.. Korang mesti taukan yang fesyen dalam pemakaian islam ni dah banyak berubah.. dari atas kepala sampailah ke hujung jari. Cacing ni tidaklah kuat dari segi ilmu agamanya, mahupun ilmu fiqh atau yang bersekutu dengannya, tapi kalo sikit-sikit tu cacing tau la. dan Entry kali ni jangan disalah ertikan, mahupun disalah tafsirkan ( sama la tu cacing...) tapi entry kali ni cacing just nak kongsi pandangan cacing je. cacing ni lelaki, dan cacing tau ape yang lelaki pandang pada perempuan.

Ha nampak tak bahagian terdedah =)
Ok, let's start.. Hope semua yang baca ni mampu menahan telinga ataupun rohani mahupun jasmani sebab cacing ni cakap main lepas je tau. Berbalik pada tajuk diatas. Korang tau kan yang sekarang ramai dah minat tuk berjubah... dan juga bertudung... Alahamdulillah.. Cacing syukur sangat-sangat. Wanita tu kan perhiasan dunia. Maka tak salah lah bagi mereka tuk berhias. Tapi dalam berhias tu perlu lah ada batas nya. Bercakap pasal jubah, hari tu cacing ada lah pegi kedai makan, si waiter ni perempuan, niat dia tuk pakai baju labuh sampai ke bawah peha tu dah betul, tapi yang cacing peliknya, dia pakai ikut susuk tubuh.. Nampak lengkok piuk dia berjalan... Ha kan dah buleh mendatang kan syahwat kan... Patut dia pakai la yang longgar sikit.. kan lebih cantek..

Ada lak yang berniaga jual jubah... tapi yang cacing tak pahamnya, awat pakai jubah ikut bentuk badan? kan tak buleh kan.. Betul tak? Yang lagi bagusnya, tuh dia tersembul nasi lemak tak berapa nak kupang tu.. haiya.. datang lagi syahwat.. abih pahala cacing tgk.. heee.... "yang hang duk tgk watpe cacing kalo dah tau macam tu, kata cik non" Lantas cacing menjawab, "orang dah bagi free, tgk jela.. hahahha" 


Kan Nampak susuk tubuh tu..
Kalo yang bab pakai shawl tu lak.. Cacing respek bagi muslimah yang mahu tuk berfesyen, tapi nape nak kena tayang juga bahagian dada tu.. kalo montok takpe.. ni 5kupang... heeee... Maaf ye semua kaum muslimah... terlepas kata lak... Memang betul la tu korang nak berfesyen, nak memartabatkan lagi tuk orang bertudung agar tak dipandang lekeh, tapi takkan la semua tu nak d jadikan alasan tuk korang membuka aurat.. kan3? Lebih baik korang tak yah bertudung... ha lagi selesa.. heee.... 

Jadi, oleh yang demikian, bagi cacing tak salah tuk korang semua berfesyen, tapi perlu la ada batasnya.. Jangan jadi orang islam kerana keturunan, bahaya tu... Jadi ayah pin kang... So, pape pun kalo korang ada pendapat sendiri, korang gtau je cacing.. Nak maki pun buleh.. cacing open punya manusia.. Segala makian akan cacing amik sebagai pengajaran... Terima Kasih =)





P/S - gambar ini hanya lah untuk hiasa semata-mata, tiada kaitan dengan yang telah mati atau pun hidup mati semula atau pun yang bersekutu denganya... Harap-harap takde orang saman cacing... Ni pendapat cacing je tau... cacing tau korang ada pendapat yang lebih bagus.. Untuk mengetahui hujah-hujan yang lebih lengkap korang buleh pergi ke sini..... Aurat Wanita Muslimah

20 ulasan:

ATikah Mustapa berkata...

suka2...akan saya slow berubah ke arah xnak pakai selendang dah....hehhee...sblum ni ada pakai jugak..santek je rasa pakai bende ni...(perasan lagi)..tapi akan saya berubah..insyaallah..

anne jasmine berkata...

:) peringatan utk anne.. thanx igtkan.. tp kdg2 terlupe gak.. ades.. trase berdosa.. tudung men selepang je.. tapi bab2 shawl ni x minat sgt... x rajin nk melilit n maaf la.. terasa pelik klau pkai..
tapi kdg2 pkai gak

akubersamaCahya berkata...

berselendang tak salah. tapi klu betul caranya..

nak berjubah boleh.. tapi kena tau macam mana.. =)

nice entri. suka bila ada lelaki yg tegur mcm ni..

satu je.. tundukan pandangan, walupun ada free show.. hahahaha

kira kekuri berkata...

sokong entry cacing nih! thumbs up! d(^_^) banyak orang bertudung,tapi x ikot syariat..adhuuii ~.~'
bergaya je lebih! hohoo..kn?

- zuriey - berkata...

memang perasan trend tudung masa kini..tutup rambut tapi tak tutup dada

Suhami Ahmad berkata...

cacing sukalah kan tengok nasik lemak 5 kupang. Erk! atok gurau....atok stuju ngan statement ni

CahayaCintaIlahi berkata...

erk terasa pulak..ngeee
insyaAllah sedikit demi sedikt
akan berubah.. bg yg jadi model
tu mgkn sbb dah diberi gaya yg sebegitu kot cacing huhu no komen ngee tanx for mengingatkan ;))

munna berkata...

sekarang ni tgk yg muda2 mmg anggap bertudung tu sebagai fesyen bukan tuntutan Agama... nak komen lebih2 tak berani... cuma harap mana yg terasa tu berubahlah....

zuhanismohamed berkata...

isu ni sensentap sikit cacing..salah tulis mahu kena banned kang..ha ha

saya pun nak komen lebih diri saya pun masih belum sempurna terutama dari segi aurat..

senang kata bergantung kpde wanita tu sendiri lah..if dia rasa baju dia ketat..patut lah dia longgarkan..yg shawl nampak dada..ptut lah dia labuhkan..

tp ada orang xkisah pun pasal ni semua..cantik tu lagi utama..

bagus lah entry ni..peringatan untuk semua kaum wanita.. :)

haniey berkata...

cacing apa yg peliknya kt entry haniey 2?

apik pehe berkata...

aihhh cacing...jangan pandang tempat tu tau...aku tau ko pandang jer..hahaha

Muhsin Aminudin berkata...

i love girl with tudung


jom tgk cara len nk jana duit. mudah dan senang dapat wang
Warung Kopi Klang

ghost writer berkata...

mungkin dowang rasa dowang sesuai ikut gaya model yang pakai macam tuh...

tapi bagus lah kalau pakai macam tuh,leh gak kita meneliti sedalam-dalamnya apa yang tersembunyi..kan lebih menghairahkan tuh..

micky eyqa berkata...

hahahhaa mmg trase kot tp tgok gak lau cara berselendang betul xslh kn?

Izbeta Shyah berkata...

betol betol.! haha gambar model yang kedua tu macam hana tajima la pulak.! keh keh keh.!

by the way akhirnya dapat juga izbeta singgah di blog anda ini.!

terima kasih tinggalkan link

hey jemputlah join contest pertama saya.! :)

Alin berkata...

sgt suka artikal ini :D

RastaMat berkata...

bukan ke cantek mereka pakai macam tu??
biarkan..
cantik katanya lagi utama..

ada yang di tegur, tapi melawan..
cantik katanya..
ye kamu cantik..
pakailah begitu..
rezeki kami (lelaki) melihat kamu..

LadyBird berkata...

hihihi.. ala cacing ni.. ikut suka kami la nak tayang ape2pun.. kih3x.. yg 5 posen tu la yg mahal tu tau.. kalau tak, takkanla lelaki suke tengok kami.. nanti kalau kami sembunyikan semua aset kami tu.. sampai bila2la kami xkan dipinang.. keh3x..

p/s ; ;) ;) ;)

Ahmad Zaki berkata...

Assalamualaikum...

Ramai yang menganggap apabila sudah bertudung, mereka sudah melaksanakan tanggungjawab menutup aurat dari pandangan yang bukan mahram.

Aurat bukan sekadar bahagian rambut dan sekitarnya, ianya lebih dari itu. Suara, gaya pergaulan dan tingkah laku serta adab percakapan juga merupakan aurat yang perlu dijaga.

Saya juga ada buat artikel yang berkaitan juga dengan artikel di blog ini :

http://smskey.blogspot.com/2011/03/tutup-aurat-bukan-sekadar-bertudung.html

L Y N berkata...

mmg lah lau pakai shawl and tudung tu berdosa if tunjuk bentuk badan. tapi jangan ler salahkan org pkai shawl jer.. budak yg pkai tudung biasa pun, pkai jeans ketat2, baju lengan pndek, nmpk ler lengan yg x seberapa gebu tu. sama gak lah dgn bdak2 shawls pun.. both ttup kepala, tapi kat bwh tu open, mcm pkai tudung and skirt pendek je.

haha.. dah pkai tudung tu mmg lawa, tapi ader cara and style utk ttp bentuk bdn and asset tuh

btw, skrg neh ader gak trend baju ropol2 belah atas cover dada and then shawl style tutup dada. but, tu pilihan org la nak ttup ke tak... bg sy, sy beli baju yg ropol2 kat dada, pkai jacket, lepas tu pkai shawl, tak nmpk lah bdn sgt. :D skrg bnyk kuar baju longgar, yg mcm butterfly, kembang2.. x nampak lah bentuk badan. kalau cacing prasan.

smua org ader pendapat msing msing.
overall, nice entry ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...