Isnin, 3 Januari 2011

Tuhan Memanggil Kita

Kekadang menyembang dengan orang tua ni kelakar pun ada, terasa 'bunk' pun ada. Kena pulak yang kita tengah hadap tu bukan alang-alang orang. Agaknya pada mata dia, seronok kot tengok kita terkulat-kulat mencari jawapan. Lepas tu dia senyum sumbing je tengok gelagat kita.

Begitulah pengalaman aku 8-9 tahun dahulu. Ini lah ceritanya:

"Tahu nombor telefon Allah Taala?" Tetiba je aku di tanya orang tua ni.

"Hah?!" Dalam kepala aku dah nampak pondok telepon je.. pondok telepon telekom tu lah, yang warna biru tuu.. hebat orang tua ni, nombor telepon Allah Taala pun dia buleh tau. AKu dah merangka-rangka nak telepon juga selepas ini! Masa tu handphone masih lagi 'rare species'.

"Hah, cepat salin!"

Beria-ria aku carik pen dengan kertas. Pergh! aku rasa memang best betul masa tu... apa tidaknya, aku bakal menerima nombor telepon Allah Taala dan lepas ni aku buleh 'call' DIA!. Sapa tak rasa best!?

"Tiga, empat, dua, empat, empat!"

Aiik..? apasal 5 nombor je? setau aku paling kurang nombor telepon kena ada tujuh digit (Masa ni nombor telepon 7 angka saja). Agaknya nombor 'special' kot? Musykil betul aku.

"Apasal 5 nombor je pakcik?"

"Ye la, tiga maghrib, empat isya', dua subuh, empat zuhur dan empat asar!"

mmmmmmph! jenuh aku kena ketawa! apa punya benak aku ni.

Memang betul lah, sewaktu kita bersolat itu kita sedang berinteraksi dengan DIA. Maknanya kita 'call' DIA! Sedangkan waktu azan itu, DIA yang 'call'.

34244... cuba la dail. gerenti dapat! tak pernah 'engage'!

Baca selanjutnya: KahKahKah - Cerita Lawak - Tuhan Memanggil Kita

4 ulasan:

n!da berkata...

Allah sayang kte.
kte yg salu lupe die.
astaghfirullah..
thank you Allah..

NARDtheNERD berkata...

maghrib, isyak, subuh, zohor, asar... :))

CahayaCintaIlahi berkata...

hehe..tu la org tue2 kan.. huhu.. kte pun penah dgr gak cmni mase kchik2 dlu so kalo da bdk2 tu mang akan mengikut la ape yang dickp
haha ade ke mendail no tu mane dpt
adeh mksdnye suh kte solat la tu
huhu cara berhubung dgn Allah ;)

Anak Ulu Cheka berkata...

jangan lupa telepon Allah tu

24435

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...